Blogger Backgrounds

Thursday, July 23, 2009

kenapa wanita suka shopping?

shopping...shopping...shopping...satu perkataan keramat yang amat indah didengar bila duit dlm poket tgh penuh tapi ia juga boleh jadi satu perkataan yang amat menakutkan bila poket tgh kering.mungkin ramai kaum lelaki tertanya2

'kenapa orang perempuan ni suka sangat shopping?'

tapi xsemua pompuan suke shopping...ade gak yg xsuke...dan golongan sperti ni mmg ade dikalangan kite...~pelik sungguh mereke nih...~ but ade gak kbaikan die pade kaum adam...sudah pasti sesiapa sahaja yang menjadi suaminya akan tersenyum sambil mengurut dada 'selamat....duit aku...'.

bagi w
anita yang suka membeli-belah, mereka akan rasa satu kepuasan yang luar biasa tandingannya selepas memiliki sesuatu barang yang baru.kepuasan yang mungkin aku boleh samakan apabila seorang lelaki berjaya tackle wanita idamannya. kemudian barang (aku jadikan baju sebagai contoh) tersebut dipakai pada keesokan harinya akan memberi keyakinan kepadanya. bagi aku sdiri, aku suka beli banyak baju sebab aku tak suka pakai baju yang sama setiap minggu ke fakulti. bukan apa, rasa bosan pula bila asyik pakai baju yang sama. lagi pun malu la kalau orang asyik kata 'dia tu hari tu dah pakai baju tu, hari ni pun pakai lagi'.

hehhe...antare hasil shoppingan aku minggu lps....
(hanye pic kasut dapat di masukkan....pic baju akan di update akan dtg ~klu rajin!!!~..)





adakah ini dikatakan pembaziran? oh, tidak...ini bukan satu pembaziran bagi aku coz

1. membantu meningkatkan ekonomi negara. kalau tiada aktiviti sebegini maka peniaga2 pasti akan gulung tikar lepas 2 bulan memulakan perniagaan


2. bila baju dan hasil shoppingan dah penuh satu almari, baju
dan hasil shoppingan yang lama2 tiada tempat untuk disimpan.nak buang rasa sayang pula. maka baju2 dan hasil shoppingan tersebut dimasukkan dalam guni dan disedekahkan kepada orang miskin.alhamdulillah...dapat pahala...~baik kan sy~

3. kalau sesiapa yang rasa kedekut nak sedekahkan baju dan hasil shoppingan pada orang, boleh buka perniagaan sewa baju dan kasut serta handbag. atau jual baju dan hasil shoppingan terpakai tersebut. walaupun tak dapat pahala tapi dapat duit...hehe

untuk sesiapa yang suka membeli belah ni, tak salah berbelanja tapi hati2 la. jangan sampai berhutang. berbelanjalah mengikut kemampuan.kalau tak mampu, duduk diam2 kat bilik ok! :-)



5 comments:

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

pompuan suka shopping sebab terdapat genetik shopping dalam badan pompuan hah..

farhana afri said...

ade ker genetik tuh...??

hehee~
well, saya pun suke shopping gakz..

membari kepuasan..!!
uhuuu..tapi berpada-pada supaya tak membazir....

~nUrLiZaN~ said...

genetik ke?...knp xtaw....
actually xkire llki or pompuan...
same je....shopping is general lah....

{~Marvellous Boyz~] said...

ceh..sebenarnye pempuan yg suke bershooping mmg r kate ia satu kepuasan n bkn pembaziran..
ia bknye genetic dalam tubuh wanita tetapi merupakan salah satu nafsu dalm sembilan yg mmg wujud dalam wanita itu sendiri..
tetapi ade baiknye dan buruknye bershooping 2..
seperti penulis katekan dapt meningkatkan ekonomi negara..that's right but tp melembabkan ekonomi diri..betul x kawan2..=)
dan pempuan ni sebenarnye ego lbh sket..xboleh pakai benda sama n barang dhe xboleh same gan org len..kalo same dhe xnk pakai dah..
sbb 2 dalam almari pempuan berlambak baju..huhuhu
tgk laki..simple n cool je kan..
yg pakaian 2 biar r bersih dan berbau wangi kan..hidup lelaki..huhuhu

~nUrLiZaN~ said...

cis...org di atas...wangi ker?...stakat ni ekonomi diri still maintain....xde lembab pon...pada gadis2 yg suke shopping...dont worry....i still kat blakg korg...